•• Ako správne uchovávať a používať rastlinné oleje ••
Rastlinné oleje strácajú svoju kvalitu vplyvom času, svetla a teploty. Pri nákupe by sme mali vždy skontrolovať neporušenosť obalu a dátum minimálnej trvanlivosti. Aby si olej uchoval čo najdlhšie svoje vlastnosti, chráňte ho pred priamym svetlom – ideálne je, keď má i obal tmavú farbu. Izbová teplota je pre uchovávanie olejov dostatočná, nie je potrebné ich skladovať v ľadničke. Pri tepelnom spracovaní jedla dochádza k zmenám stavby mastných kyselín. Čím viac nenasýtených väzieb olej má, tým viac v ňom môže pri vysokej teplote vzniknúť zdraviu škodlivých voľných radikálov a trans mastných kyselín. Preto je dôležité prečítať si na obale informáciu, na čo je olej určený. Znížením teploty a predĺžením doby varenia ochránime olej pred zmenami. Ideálne je použiť čo najmenej oleja pri tepelnej úprave a pridať ho až do hotového jedla. Oleje s vysokým podielom polynenasýtených mastných kyselín nie sú vhodné na tepelnú úpravu.
Zdroj:
Výživa ve výchově ke zdraví, výukový program pro pedagogy na 2. stupni ZŠ